هلیکوپتر یکی از پرطرفدارترین ابزار برای امداد می باشد.که در دسته آمبولانس هوایی قرار دارد. هلیکوپتر امداد توانایی مناسب در شرایط اضطراری برای امداد رسانی را دارا می باشد. ولی خود این مسئله لازم به تدابیری دارد. تا بتوان در زمان بروز بحران شرایط را کنترل کند.

مزایای استفاده از هلیکوپتر امداد

  1. کاهش زمان انتقال بیمار به مقصد.
  2. ایمنی بیشتر در حین انتقال بیماران و یا مجروحین به اورژانس.
  3. کاهش میزان بروز خطرات جانبی در حین انتقال بیماران و یا مجروحین در انتقال به بیمارستان.
  4. دسترسی سریع به مجروحین ، حادثه دیدگان ، در حین انجام عملیات امداد نجات و یا انتقال.
  5. توان فرود و پرواز در مناطق ناهموار را دارد.

 انواع خدمات هلیکوپتر امداد

  • هلیکوپتر امداد با توجه به نوع طراحی فیزیکی و بدنه آن توان حضور در مناطق صعب العبور را دارد.
  • به میزان زیادی می تواند سرعت انتقال بیماران را به اورژانس را افزایش دهد.
  • می تواند دارو و یا عضو پیوندی را خیلی سریع از یک بیمارستان به بیمارستانی دیگر منتقل کند .
  • در خیلی موارد، مانند تصادفات جاده ای که محل حادثه با اورژانس فاصله دارد، هلیکوپتر امداد یکی از بهترین ابزار های امداد و نجات برای انتقال مجروحین به اورژانس می باشد.
  •  در زمانی که بلایای طبیعی مثل سیل و یا زلزله و …. رخ می دهد هلیکوپتر های امداد یکی از بهترین امکانات برای نجات و یا امداد رسانی می باشد. و می تواند در زمان کوتاه به عملیات امداد را انجام دهد.
  • انتقال بیماران در شرایط حاد و اضطراری به بیمارستان.
  •  انتقال مجروحین جنگی.
  • موارد امداد نجات در شرایط سخت کوهستانی.

محدودیت های هلیکوپتر امداد

  • محدود بودن اندازه کابین برای انتقال بیمار به اورژانس.
  • کمبود منابع برقی برای سیستم های مانیتوری در هلیکوپتر امداد.

سه  نکته مهم در عملیات هلیکوپتر امداد

  1. حضور کادر پزشکی و پرستاری در هلیکوپتر به هنگام انتقال مصدومین و بیماران.
  2. انتخاب کادر مجرب پرواز (زیرا عملیات امداد هوایی یک عملیات حساس می باشد و چالش های خود را به همراه دارد.).
  3. انتخاب تجهیزات مناسب با توجه به شرایط بیماران و یا مجروحین.

انواع هلیکوپترهای امداد

  • هلیکوپتر با دید مستقیم که مختص به عملیات امداد در شرایط آب هوایی مناسب می باشد.
  • هلیکوپتر با دیدی غیر مستقیم برای انجام عملیات امداد در ارتفاعات و همچنین در شرایط نامساعد تر می باشد و قدرت مانور بیشتری نسبت به دیگر هلیکوپترها دارد.

انواع عملیات های هلیکوپتر امداد

  • انتقال بیماران به بیمارستان و یا مجروحان از منطقه حادثه بیمارستان.
  • انتقال بیماران بین مراکز درمانی و پزشکی.
  • انتقال مصدومینی که دچار حادثه شده اند به بیمارستان.

 ساخت هلیکوپتر

طرح اولیه هلیکوپتر را چینی ها 400 سال پیش ارائه دادند و ابزار مشابه با هلیکوپتر که به نوعی اسباب بازی بود را طراحی کرده اند طرح بعدی که ارائه شد توسط لئوناردو داوینچی و میخائیل لومونوسوف بود. بعد از طراحی و ساخت شکل ابتدایی هلیکوپتر آن ها نمی توانستند از حرکت کل بدنه جلوگیری کنند و به نوعی مشکل اساسی طرح ابتدایی هلیکوپتر محسوب می شد. در سال 1783 مدل جدیدی از هلیکوپتر طراحی شد.

13 سال بعد توسط فردی به نام سر جرج کلی طرحی جدید از هلیکوپتر به بازار ارائه شد. که ایرادهای مختص به خود را داشت. و در سال 1861 به وسیله یک مخترع فرانسوی توانست اولین نوع موتور را طراحی کند اولین موتور الکتریکی توسط توماس ادیسون طراحی شد. و در سال 1907 برای اولین بار طرح اولیه هلیکوپتر طراحی شده توانست تا ارتفاع 30 سانتی متری از زمین به مدت 20 ثانیه معلق بماند.

بعد از گذر هفت سال دو افسر مجارستانی بالگردی را طراحی کردند که توانست در مدت طولانی در ارتفاع بال پرواز کند. ولی دولت هرگز به آن ها اجازه پرواز صادر نکرد و در سال 1936 شرکت آلمانی فوک ولف بال گردی را طراحی کرد که سرعت این بالگرد 70 مایل در ساعت بود و تا 11 فوت ارتفاع می گرفت در سال 1940 ارتش آمریکا توانست اولین بالگرد را طراحی کند که دو خلبان با آن به مدت یک دقیقه پرواز کردند.

 تاریخچه هلیکوپتر امداد

در سال 1970 با شروع ، جنگ جهانی اول ، فرانسوی ها برای انتقال سربازان زخمی به بیمارستان از آمبولانس های هوایی استفاده کردند. تسریع بخشیدن،  انتقال به وسیله پرواز باعث این امر شد که به طراحی و ساخت آمبولانس های هوایی مختلف برای عملیات امداد و نجات استفاده کنند. با ورود آمریکا به جنگ با ویتنام شکل جدیدی از آمبولانس های هوایی طراحی شد. واز بالگرد ها توان قدرت مانور متفاوت تری در فرود و پرواز داشتن استفاده شد.

و در سال 1972 در دنور کلرادو از هلیکوپتر امداد برای منطقه غیر نظامی مورد استفاده قرار گرفت. و در سال 1979 عملیات امداد و نجات در ایالات متحده ی آمریکا به صورت هوایی، انجام شد که بسیار موفقیت آمیز بود.