میکروب ها همواره در بدنمان و در محیطی که در آن زندگی می کنیم وجود دارند.

افراد مستعد نیز در صورت رو به رویی با آن ها بیمار می شوند و حتی گاهی اوقات منجر به مرگشان می شود.

واکسن در این مواقع به کمک ما انسان ها می آید.

بدن ما راه های مختلفی برای مقابله با عوامل بیماری زا دارد.

پوست، خلط و مواد مخاطی و… همه به عنوان موتنع فیزیکی دفاع اولیه بدن است.

جواب طبیعی بدن به واکسن کرونا

عامل بیماری زا می تواند یک قارچ، ویروس، باکتری یا انگل باشد که سبب بروز مشکلاتی در بدن انسان می شود. این عوامل بیماری زا از بخش های مختلفی تشکیل شده است که بدن ما متناسب با نوع عامل شروع به دفاع از بدن ما در مقابل بیماری ها می کند. به قسمت منحصر به فرد پاتوژن که سبب تشکیل آنتی بادی ها می شود، آنتی ژن گفته می شود. آنتی بادی های که توسط سیستم ایمنی بدن شما تولید می شوند مهم ترین وظیفه شان محافظت از شما در برابر بیماری ها و عوامل خارجی است. به طور کلی می توان گفت که آنتی بادی ها به عنوان سربازان سیستم دفاعی بدن شما شناخته می شوند.

هر آنتی بادی یا سرباز در بدن شما برای شناسایی یک نوع آنتی ژن خاص تربیت شده است.

وقتی برای اولین بار یک آنتی ژن وارد بدن ما می شود هزاران هزار آنتی بادی در بدنمان تولید می شود. هنگامی که بدن ما برای اولین بار در معرض آنتی ژن قرار می گیرد برای بدن ما مقداری زمان صرف می شود تا آنتی بادی های خاص آن بیمار را تولید کند و سیستم ایمنی بدن پاسخی برای آنتی ژن ها تولید کند. 

سیستک دفاعی بدن و واکسن کرونا

در این حین فرد مورد نظر تعدادی از نشانه های بیماری را در خود دارد و به بیماری شکوک است.

پس از تولید آنتی بادی های مخصوص آنتی ژن، آن ها در کنار بقیه سیستم ایمنی کار می کنند تا عامل بیماری زا یا آنتی ژن را از بین ببرند و بیماری را متوقف کند. هیچ آنتی ژنی نمی تواند عامل بیماری زای دیگری را از بین ببرد مگر این که آن عامل پسر عمو های بسیار نزدیکی به یکدیگر باشند (بسیار شبیه یکدیگر باشند). اگر بدن بیشتر از یک بار در معرض یک بیماری قرار بگیرد بدن آنتی بادی ها را بسیار سریع تر از قبل ترشح می کنند چون سلول های حافظه آماده پمپاژ آنتی بادی علیه آن آنتی ژن هستند. این به این معنی است که اگر فرد در آینده در معرض عامل بیماری زا خطرناک قرار بگیرد، سیستم ایمنی بدن او می تواند

بلافاصله پاسخ دهد و از او در برابر بیماری محافظت کند.  

چگونه واکسن به سیستم دفاعی بدن کمک می کند؟

واکسن ویروس ضعیف شده است

واکسن های جدید به خودی خود دارای آنتی ژن هستند.

صرف نظر از این که واکسن تزریق شده حاوی آنتی ژن هستند یا نه.

به طور کلی واکسن یک نسخه ضعیف شده از یک بیماری خاص است که به بدن تزریق می شود.

این نسخه ضعیف شده سبب می شود که سیستم ایمنی بدن به بیماری واکنش نشان بدهد و بدن شروع به آنتی ژن های خاص برای مبارزه آن بیماری می کند. این اولین واکنش به عوامل بیماری زا به طور واقعی است. بعضی از واکسن ها نیاز به تمدید دوز دارند مثلا هفته ها یا ماه ها بعد دوباره واکسن مورد نظر نیاز به تمدید شدن دارند. در این مورد لازم است که گاهی اوقات تولید آنتی بادی ها به صورت طولانی مدت ادامه داشته باشد تا این روند در تولید سلول های حافظه امکان پذیر شود. به این ترتیب بدن برای مبارزه با ارگانیسم عامل بیماری خاص، آموزش های لازم را دیده است. و در حافظه سلول ثبت شده تا در آینده در صورت مواجهه با بیماری بدن توانایی مقابله با عامل بیماری زا را داشته باشد.

نکته

وقتی شما در برابر یک بیماری خاص بدن خود را واکسینه می کنید به این معناست که بدن شما دیگر در مقابل آن بیماری مقاوم و محافظت شده عمل می کند. اما همه نمی توانند واکسن تزریق کنند! کسانی که دارای بیماری های زمینه ایی هستند و سیستم ایمنی بدن آن ها ضعیف است نمی توانند واکسن تزریق کنند. مانند بیماران مبتلا به سرطان یا ایدز یا  کسانی که به بعضی از واکس ها آلرژی دارند متاسفانه نمی توانند واکسن تزریق کنند. اما باز هم جای نگرانی نیست زیرا هر چه بیشتر افراد یک جامعه واکسینازیون بشوند افرادی که قادر به تزریق واکسن نیستند کمتر در خطر بیماری ها قرار می گیرند.

این نوع مصونیت در برابر بیماری را در اصطلاح مصونیت گله می نامند.