برای درک مراقبت از بیمار قلبی باید تعریف بیماری قلبی را بدانیم. بیماری قلبی شامل گروهی از بیماری‌های نارسایی و دریچه قلب است.

یکی از اصلی‌ترین عوامل مرگ‌ومیر در جهان بیماری‌های قلبی و عروقی است. ناگفته نماند که شما می‌توانید توسط تغذیه سالم، جراحی، زندگی سالم و دارو، بیماری قلبی خود را درمان کنید.

در این مقاله از بلاگ آمبولانس ناجی قصد داریم آموزش مراقبت از بیمار قلبی را به شما آموزش دهیم. به همین منظور پیشنهاد می‌دهیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

بیماری قلبی چیست؟

بیماری قلبی عروقی نوعی بیماری است که بر عروق خونی و قلب شما را تاثیر خواهد گذاشت. این بیماری با لخته شدن خون و تجمع چربی در داخل رگ‌ها همراه است. یکی از دلایل بروز این بیماری فشارخون بالا و عدم کنترل آن است. این بیماری سبب می‌شود رگ‌هایی که خون در آن جریان دارند سفت و تنگ شوند. یکی دیگر از این عوامل رژیم نامناسب مانند خوردن نمک فراوان، قند و کلسترول است.

با انواع بیماری‌های قلبی عروقی و مراقبت آنها شوید.

بیماری قلبی انواع مختلفی دارد و به روش‌های مختلف بر روی قلب و رگ‌های خونی تاثیر خواهد گذاشت. ازآنجایی‌که قلب یکی از مهم‌ترین اعضا بدن است باید سعی کنید با تغذیه مناسب و ورزش از آن مراقبت کنید.

بیماری قلبی انواع مختلفی دارد که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مراقلت بیمار قلبی در زمان حمله قلبی:

زمانی که خون‌رسانی به قلب مسدود شود و قسمتی از قلب آسیب ببیند حمله قلبی صورت می‌گیرد. معولا آن قسنت قلب که وظیفه تغذیه سایر قسمت‌های بدن را به عهده دارد، آسیب می‌بیند. از علائم حمله قلبی می‌توان حالت تهوع، درد قفسه سینه، دل‌درد، تپش قلب، تنگی نفس و… را نام برد.

  1. مراقبت بیمار قلبی در زمان آنژین قلبی:

زمانی که به  علت تنگ شدن دیواره رگ‌ها خون‌رسانی به قلب با مشکل مواجه می‌شود، درد یا آنژین رخ می‌دهد. هنگامی‌که تحت‌فشار روانی قرار می‌گیرید و یا بسیار فعالت می‌کنید، اکسیژن کافی به قلب شما نمی‌رسد. در صورت بروز حالت‌های ذکرشده در قفسه سینه یا قلب احساس درد می‌کنید که نوعی هشدار است. برای جلوگیری از بروز اتفاقات ذکرشده  باید به متخصص قلب مراجعه کنید.

  1. مراقبت بیمار با بیماری دریچه قلب،

به‌طورکلی وظیفه دریچه‌های قلب، باز و بسته شدن برای عبور خون از قلب است. اگر دریچه‌ها مشکل داشته باشند عضله قلب تحت‌فشار قرار می‌گیرد و علائمی مانند خستگی، سرگیجه، تنگی نفس و… رخ می‌دهد.

  1. مراقبت بیمار با بیماری نارسایی قلبی:

اگر قلب توانایی برطرف کردن تقاضای بدن برای اکسیژن را نداشته باشد علائمی مانند تنگی نفس و خستگی بروز می‌کند. این علائم نشان می‌دهند که قلب نمی‌تواند به‌طور مؤثر کار کند که به آن نارسایی قلبی می‌گویند.

  1. نگهداری بیمار با بیماری قلبی ارثی:

این بیماری می تواند در هر سنی افراد را درگیر کند و زندگی آن‌ها را تهدید کند. یکی از علائم این بیماری ، فوت شخص بدون هیچ دلیلی و به طور ناگهانی است.

  1. نگهدری بیماری مادر زادی قلبی:

هنگامی که در روند رشد قلب جنین ناهنجاری یا نقصی وجود داشته باشد بیماری مادرزادی اتفاق می افتد. ممکن است این بیماری بعد از تولد برای نوزاد خطرناک باشد یا با گذشت زمان برای زندگی او مشکل ساز می‌شود. از جمله این نقایص می توان به دریچه های قلب غیر عادی و نقص سپتال اشاره کرد. نقص سپتال به وجود سوراخ در دیواره بین دهلیزها یا بطن های قلب گفته می‌شود.

  1. مراقبت از بیمار آریتمی قلب

به ضربان نامنظم قلب، آریتمی قلب گفته می‌شود. این بیماری در بعضی از موارد می‌تواند عوارض شدیدی داشته باشد و زندگی بیمار را تهدید کند. این بیماری شامل تاکی کاردی (ضربان شدید قلب)، برادی کاردی (ضربان آهسته قلب)، فیبریلاسیون دهلیزی (ضربان نامنظم قلب) است.

نکات کلیدی و روش‌های نگهداری از بیمار قلبی

اگر در منزل بیمار قلبی دارید، وظایف بسیار حساسی برعهده ‌شماست که باید با دقت فراوان آن‌ها را انجام دهید. باید توجه داشته باشید که بیماران قلبی مراقبت‌های ویژه‌ای مانند موارد زیر احتیاج دارند:

  • مصرف سروقت و منظم داروها
  • انجام فعالیت‌های ورزشی
  • انجام چاپ‌های پزشکی
  • مصرف مواد غذایی سالم مانند مرغ، ماهی، میوه، سبزیجات، نوشیدنی‌های طبیعی و مواد غذایی حاوی پروتئین
  • بررسی علائم حیاتی

بیمار قلبی باید از خوردن مواد غذایی چرب، غذاهای شور، سرخ‌کردنی، مشروبات الکی و… به میزان زیاد، پرهیز کنید.

انتقال بیمار قلبی

در صورت بروز هریک از علائمی که در بالا ذکرکردیم باید فورا با اورژانس تماس بگیرید و درخواست کمک کنید. در صورت لزوم باید بیمار را به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها انتقال دهید. اگر وضعیت بیمار وخیم بود باید با آمبولانس هوایی تماس بگیرید تا در اسرع وقت به مراکز درمانی منتقل کنند.

ایا انتقال بیمار قلبی نیاز به آمبولانس مخصوص بیماران قلبی دارد؟

آمبولانس بیماران قلبی وجود ندارد. آما وجود دارو ها و تجهیزات کامل مربوط به بیماران قلبی برای آمبولانس مراجعه کننده بسیار حیاتی است. آمبولانس ناجی با تجهیزات کامل و دارو های مخصوص مراقبت بیماران قلبی تمام نیاز های بیمار را هنگام انتقال به بیمارسان برطرف می کند.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم آموزش مراقبت از بیمار قلبی را به شما آموزش دهیم. همان‌گونه‌که در قسمت‌های قبل ذکر کردیم یکی از بیماری‌های بسیار شایع که در همه سنین وجود دارد، بیماری قلبی است. این بیماری یکی از سه بیماری خطرناک است که از عوامل مرگ‌ومیر است.

اگر بیمار قلبی در منزل دارید باید با دقت بالایی از بیمار مراقبت کنید. در صورت بروز علائمی که در بالا ذکرشد، باید سریعا با اورژانس تماس بگیرید، بیمار را به بیمارستان منتقل کنید. در صورت تشخیص دکتر بیمار باید جراحی شود.